Varné zariadenie kontinuálne NORMIT COOK / Blanšér šnekový
Spoločnosť NORMIT FOOD s.r.o. vyvíja a vyrába rôzne zariadenia pre potravinársky, kozmetický, farmaceutický, chemický priemysel a ďalšie priemyselné odvetvia. Sme lídrom na Slovenskom trhu vo výrobe zariadení pre potravinársky priemysel. Kladieme vysoké nároky na kvalitu výroby a venujeme osobitnú pozornosť zavádzaniu inovatívnych technológií.
Varné zariadenie kontinuálne NORMIT COOK / Blanšér šnekový predstavuje jednoduché a efektívne riešenie pre vysokovýkonné priemyselné tepelné spracovania produktov takých ako:
- Makaróny a špagety
- Kúsky ryby, mäsa alebo hydiny
- Morské riasy
- Morské plody
- Zelenina a ovocie
- Strukoviny
- Huby
- Ryža
- A pod.
Kontinuálny režim práce varného zariadenia / blanšéra umožňuje významne zvýšiť produktivitu a znížiť náklady pri prechode zo vsádzkového spôsobu výroby.
Konštrukcia varného zariadenia / blanšéra
Konštrukcia varného varného zariadenia / blanšéra pozostáva z cylindrickej varnej komory, vybavenej ohrievacím plášťom a tepelnoizolačnou vrstvou. Vnútri komory je umiestnený šnek veľkého priemeru, spolovice ponorený do pracovnej komory. Zdvíhacie delené veko s doplnkovou tepelnou izoláciou zaisťuje pohodlný prístup ku všetkým vnútorným povrchom varného varného zariadenia.
Princíp činnosti
Varné zariadenie / blanšér je dimenzovaný na vysokú produktivitu a pracuje v kontinuálnom režime. Produkt sa rovnomerne podáva do varnej komory pomocou podávacieho dopravníka a pohybuje sa pomocou šneku v smere vykládky. Pre najväčšiu efektívnosť varenia / blanšírovania je v zariadení použitý princíp intenzívneho hydrodynamického premiešavania, pri ktorom sa produkt posúva pozdĺž varnej komory, tiež sa intenzívne otáča v priečnej rovine. Intenzívna cirkulácia vody zabezpečuje jeho rovnomerný ohrev a maximálnu výmenu tepla medzi výmenníkom tepla a produktom, taktiež garantuje, že sa produkt nelepí a je tepelne spracovávaný zo všetkých strán rovnako.
Rýchlosť pohybu šneka závisí od požadovaného času tepelného spracovania a môže sa v určitých medziach meniť pre rýchlu zmenu na nový druh produktu. Pri viskóznych produktoch je možné použiť dvojšnekovú konštrukciu.Konštrukcia kontinuálneho varného zariadenia / blanšéra má stabilný celistvý rám, ktorý garantuje bezpečnosť a odolnosť konštrukcie dokonca aj pri väčších rozmeroch zariadenia. Zosilnená tepelná izolácia spoľahlivo chráni operátorov.
Vlastnosti
- Varné zariadenie / blanšér je celý vyrobené výhradne z potravinárskej nerezovej ocele AISI304 (iné materiály možné na požiadanie)
- V závislosti od potrieb zákazníka je zariadenie zhotovené s parným, elektrickým alebo plynovým ohrevom.
- Vykladacia jednotka špeciálnej konštrukcie zaisťuje rovnomernú vykládku produktu bez mŕtvych zón a bez naliepania.
- Flexibilita v konfigurácii
- Ekonomická spotreba vody a energií
- Rýchle zohrievanie, prvá dávka produktu sa nakladá do vody ohriatej na požadovanú teplotu.
- Vďaka stálej intenzívnej filtrácii zostáva voda dlhšie čistá. V kontinuálnom varnom zariadení / blanšéri NORMIT je použitý efektívny dvojstupňový systém filtrácie.
Riadiaci systém
Kontinuálne varné zariadenie / blanšér je vybavené najmodernejším systémom riadenia na báze priemyselného počítača, ktorý umožňuje sledovať a regulovať rôzne parametre, také ako rýchlosť pohybu šneka, teplota vody, úroveň vody v systéme a pod.
Spracovanie individuálnej konštrukcie
Kontinuálne varné zariadenie / blanšér sa projektuje a zhotovuje podľa vlastností produktu, požadovanej produktivity a potrieb zákazníka k organizácii technologického procesu. Možné spracovanie špeciálnej konštrukcie nakladacieho a vykladacieho zariadenia a taktiež je možné varné zariadenie / blanšér dodať s rôznym doplnkovým vybavením.
Výhody kontinuálneho varného zariadenia
- Je vhodné pre široký sortiment produktov, možnosť rýchleho prechodu na spracovanie nového produktu na jednom a tom istom zariadení
- Vysoká kvalita spracovávaného produktu – bez poškodenia štruktúry, produkt sa nelepí
- Vysoký výkon a pritom jednoduchá prevádzka
- Rovnomerné tepelné spracovanie
- Nepretržitosť procesu zabezpečuje stabilne vysokú kvalitu hotového produktu
- Ekonomickosť – najnižšia možná spotreba vody a energií
- Bezpečnosť operátora – nakládka a vykládka produktu sa realizujú automaticky, bez účasti operátora. Nie je nutné pravidelne otvárať a zatvárať veko.
- Vysoká energetická účinnosť. Varné zariadenie / blanšér je vybavené vysokokvalitnou spoľahlivou izoláciou. Produkt sa spracováva v plne zakrytom systéme s minimálnymi tepelnými stratami.
- Možnosť zhotovenia individuálneho dizajnu.
- Nízke náklady na údržbu zariadenia