Linka na výrobu škrobu
Spoločnosť NORMIT vyvíja a vyrába rôzne zariadenia a linky pre potravinársky, kozmetický, farmaceutický, chemický priemysel a ďalšie priemyselné odvetvia. Sme lídrom na Slovenskom trhu vo výrobe zariadení pre potravinársky priemysel. Kladieme vysoké nároky na kvalitu výroby a venujeme osobitnú pozornosť zavádzaniu inovatívnych technológií.
Určenie
Linka slúži na výrobu škrobu.
Zariadenia a výrobný proces
Škrob sa vyrába z mnohých plodín: kukurica, pšenica, zemiaky. V zriedkavých prípadoch - z ryže a jačmeňa.
Škrob sa používa v rôznych odvetviach potravinárskeho priemyslu, vo farmaceutickom priemysle, rovnako ako na priemyselné účely, a v ďalších priemyselných odvetviach.
Zariadenia od spoločnosti NORMIT zabezpečujú všetky fázy výroby škrobu:
1. Umývanie suroviny
V tejto fáze sa surovina starostlivo zbaví všetkých nečistôt, ktoré by mohli škodiť (pôda, piesok), poskytuje vysokú kvalitu konečného produktu - škrobu.
2. Strúhanie suroviny
Zemiaky sa strúhajú, tak aby sa z nich dostal škrob. Na tento proces sa používa strúhadlo, ktoré obsahuje nože a tým sa zvyšuje účinnosť výroby.
3. Zber a čistenie suroviny
Čistenie - dôkladné čistenie od nečistôt. Prevádzka zariadenia v tomto kroku určuje kvalitu škrobu.
4. Mechanické odvodnenie
Po očistení sa zo suroviny rýchlo musí odstrániť šťava, pretože pri kontakte so škrobom sa znižuje jeho kvalita, čo spôsobuje tmavnutie, znižuje viskozitu škrobu, prispieva k tvorbe peny a iných nežiaducich účinkov. Tento proces sa vykonáva pomocou centrifúgy OGSH, ktorá sa skladá z dvoch bubnov (otáčky o 15...25 s-1). Zemiaková kaša ide do priestoru medzi bubny, kde je odstredivou silou rozdelená na dve frakcie: ľahká frakcia - zemiaková šťava odchádza cez vypúšťací ventil, ťažká frakcia - škrob - zriedi sa z vodou a odstráni sa vo forme škrobu určitej hustoty.
5. Odstránenie škrobu zo suroviny
Surovina sa izoluje od voľného škrobu. Tento proces prebieha v niekoľkých fázach.
6. Odvodnenie a vysúšanie
Vzhľadom k vysokej vlhkosti sa môže surový zemiakový škrob skladovať po dlhšiu dobu, takže sa spracováva na suchý škrob. Pre tento účel existujú vákuové sušičky a odstredivé sušičky. Potom sa suchý škrob preberá sitom.
Inovácia vo výrobe škrobu - Hydrocyklón
V súčasnej dobe sa vo veľkom meradle realizujú nové technológie na spracovanie škrobu na základe použitia zariadenia na separáciu zemiakov a škrobu. Jeden stroj tu vykonáva všetky operácie na získavanie škrobu: preplachovanie, výber, umývanie, oddelenie škrobu od zemiakov. Toto znižuje spotrebu vody o 0,5 m3 na 1 tonu zemiakov. Odpadová voda sa prakticky vylučuje a získavajú sa aj vedľajšie produkty (10,7% sušiny).
Za účelom zníženia spotreby vody a ochrany životného prostredia bola vyvinutá rovnováha spotreby vody a odpadu pre rôzne procesy.
Toto zariadenie potrebuje omnoho menej miesta, preto šetrí aj kapacitu podniku. Nepretržitý proces je omnoho jednoduchší pre automatizáciu, znižuje náklady, pracovnú silu a zlepšuje kvalitu hotového produktu.
Linka na spracovanie zemiakového škrobu s kapacitou 10 ton za deň
1 - Umývačka , 2 - Strúhadlo na zemiaky 3 - Zberná nádoba 4 - Samočistiace zariadenie, 5 - Hydrocyklon 6 - Odstredivý odlučovač 7 - Sito, 8 - Zberač vlákniny, 9 - Zberač škrobu, 10 - Odstredivá sušička, 11 - Vysievač
Výkon - zemiaky |
t / deň |
10 |
50 |
Suchý škrob * |
t / deň |
1.6 |
8 |
Spotreba pitnej vody |
m 3 / h |
1.0 |
5 |
Spotreba recyklovanej vody |
m 3 / h |
3-3,5 |
15 až 18 |
Spotreba pary pre sušenie škrobu |
t / h |
0.1 |
0.5 |
Inštalovaný výkon |
KW |
105 |
190 |
Odpadové vody |
m 3 / h |
1.0 |
4 až 6,5 |
Výrobná plocha |
m 2 |
12x18 |
12h36 |
* V závislosti od množstva škrobu.