Zariadenie na výrobu majonézy
Spoločnosť NORMIT vyvíja a vyrába rôzne zariadenia a linky pre potravinársky, kozmetický, farmaceutický, chemický priemysel a ďalšie priemyselné odvetvia. Sme lídrom na Slovenskom trhu vo výrobe zariadení pre potravinársky priemysel. Kladieme vysoké nároky na kvalitu výroby a venujeme osobitnú pozornosť zavádzaniu inovatívnych technológií.
Majonéza je najčastejšou omáčkou, ktorá sa požíva v potravinárskom priemysle.
Majonéza je koloidná „olej vo vode“ emulzia, ktorá sa ako disperzná fáza rozdeľuje podľa rastlinného oleja (slnečnicový, kukurica, olivový, sójový, bavlníkový), a rozpustí sa vo vode s aromatickým korením.
Majonéza sa používa ako omáčka na zeleninu, mäso, ryby, pečené pokrmy. Majonéza je veľmi výživný produkt, ktorý obsahuje esenciálne mastné kyseliny, ktoré majú vysokú biologickú hodnotu.
Technologický proces výroby
Pri výrobe majonézy sa pripravuje majonézová pasta, ktorá pozostáva z vaječného žĺtka, mlieka, horčicového prášku, cukru, soli a vody. Majonéza sa najprv varí s horúcou vodou (odstraňuje sa horká chuť a dochádza k napučaniu prášku vo vode).
Všetky komponenty sú dôkladne zmiešané a pasta sa potom dostáva do miešačky, kde sa injekčne pridáva olej, voda a ostatné prísady. Výsledná hrubá emulzia sa v miešačke ďalej homogenizuje a získava krémovú konzistenciu (jemná emulzia). Balenie majonézy je v rôznych spotrebiteľských obaloch (sklenené fľaše, tégliky, plastové fľaše, a pod).
Ako príchuť je v majonéze mlieko, vaječný prášok, cukor, soľ, ocot, jedlá sóda, potravinárske korenie a sušené mlieko. Mlieko a vaječný žĺtok slúžia súčasne ako emulgátor majonézy.
Horčica a ocot dodávajú produktu štipľavú chuť a príjemnú chuť k jedlu, ktorá pomáha tráveniu. Pridaním jedlej sódy vytvára určitú pH, vhodnú pre mliečne kyseliny. Kyselina octová poskytuje potrebnú kyslosť a bakteriálnu ochranu.
Podľa konzistencie existujú majonézy:
- krémová (mlieko s korením)
- pastovitá (majonéza s pridaním kazeínu, vaječný žĺtok (prášok), a niektoré rastlinné oleje nahradené hydrogenovaným tukom)
- prášková (lyofilizácia alebo sprej vyrobený na základe receptúry zložiek)
Vákuový homogenizátor MG UGM sa používa v potravinárskom priemysle na výrobu horčice a majonézy. Je veľmi spoľahlivý a efektívny, veľmi rýchlo dokáže spracovať produkt. Jednoducho sa čistí a udržiava. Zabezpečuje homogenizáciu, miešanie a ohrev. Vďaka násypke môžete veľmi jednoducho a rýchlo pridávať komponenty, ktoré vstupujú do homogenizácie.
Vákuový homogenizátor VMG je určený na emulgáciu, miešanie a tepelné ošetrenie tekutých a pastovitých produktov ako majonéza, tavený syr, tvaroh, krémy, omáčky, polievky, sladké náplne, olej, cesto, nátierky, masti, gély , farby, atď. Špeciálny tvar nádoby a miešadla zabezpečujú dokonalé premiešavanie produktu a zabraňujú vytváraniu mŕtvych zón.