Univerzálna varná linka s homogenizáciou UniLine
Spoločnosť NORMIT vyvíja a vyrába rôzne zariadenia a linky pre potravinársky, kozmetický, farmaceutický, chemický priemysel a ďalšie priemyselné odvetvia. Sme lídrom na Slovenskom trhu vo výrobe zariadení pre potravinársky priemysel. Kladieme vysoké nároky na kvalitu výroby a venujeme osobitnú pozornosť zavádzaniu inovatívnych technológií.
Univerzálne varno-homogenizačné zariadenie s pasterizátorom je navrhnuté pre široký sortiment potravinárskych produktov, od kvapalných po vysoko viskózne, ktoré majú homogénnu štruktúru alebo obsahujú pevné častice do 15 mm (alebo väčšie na požiadanie).
Zariadenie umožňuje nasledovné procesy
- varenie (pri atmosférickom tlaku alebo vákuu)
- homogenizácia
- miešanie
- pasterizácia
- aseptické chladenie (voliteľne)
Príklady vyrábaných produktov
- Jogurty s kúskami, smotana a iné mliečne produkty
- Džemy, marmelády, zaváraniny
- Šťavy, omáčky, polevy
- Hotové polievky a iné polotovary
Zariadenie obsahuje:
Varnú nádobu, v závislosti od produktu a potrieb zákazníka dimenzovanú pre prácu pod vákuom alebo pri atmosférickom tlaku, vybavenú tepelnoizolačnou vrstvou a systémom ohrevu (špirály, para, plyn) a rámovým miešadlom. Pre produkty, ktoré majú tendenciu priliepať a prihárať je miešadlo vybavené teflónovými škrabkami pre kontinuálne čistenie stien varnej nádoby. Veko varnej nádoby sa pohodlne zdvíha hore na podperách.
Násypku s pracovným stolom pre pohodlné pridávanie ingrediencií.
Homogenizátor typu rotor-stator pre rozomletie a homogenizáciu produktu s rozmerom častíc do 3 mikrónov. Homogenizátor môže byť integrovaný do okruhu pre recirkuláciu produktu alebo priamo do varnej nádoby. Zabezpečuje intenzívnu recirkuláciu produktu a doplnkový ohrev vďaka transformácii mechanickej energie na tepelnú.
Pre výrobu produktov s pevnými časticami sa vykládka produktu realizuje čerpadlom bez priechodu cez homogenizátor.
Pasterizátor škrabkového typu alebo pasterizačno-ochladzovacia jednotka.
Pripravovaný produkt sa prepravuje cez zásobnú nádobu čerpadlom do pasterizačnej jednotky škrabkového typu, ktorá efektívne pracuje s riedkymi aj hustými produktmi a taktiež s pevnými časticami s rozmerom do 15 mm.
V závislosti od požadovaného technologického procesu produkt po pasterizácii pokračuje do sekcie balenia, alebo na aseptické chladenie do druhej sekcie pasterizačno-ochladzovacej jednotky škrabkového typu.
Výhody:
Univerzálnosť- možnosť spracovávať veľké množstvo produktov s rôznymi vlastnosťami na jednom zariadení.
Pohodlné pridávanie ingrediencií, nenáročná údržba a čistenie.
Hygienickosť. Vysoká kvalita použitých materiálov, dôkladné čistenie zvarov, bez mŕtvych zón.
Zariadenie sa po ukončení varného cyklu jednoducho umýva čistiacimi prostriedkami.
Ekonomickosť. Procesy miešania, varenia, homogenizácie a pasterizácie prebiehajú s maximálnou efektívnosťou s minimálnymi možnými stratami energie a času.
Ľubovoľný zdroj ohrevu.
Zmena v konfigurácii a rôzne voliteľné možnosti na želanie zákazníka.