Vákuová fritéza NORMIT VFB s integrovaným blanšérom
Spoločnosť NORMIT FOOD s.r.o. vyvíja a vyrába rôzne zariadenia pre potravinársky, kozmetický, farmaceutický, chemický priemysel a ďalšie priemyselné odvetvia. Sme lídrom na Slovenskom trhu vo výrobe zariadení pre potravinársky priemysel. Kladieme vysoké nároky na kvalitu výroby a venujeme osobitnú pozornosť zavádzaniu inovatívnych technológií.
Vákuové fritovanie v oleji
Fritovanie – vyprážanie v podmienkach vákua (pri nízkej teplote) – je jedinečný a moderný spôsob tepelného spracovania, umožňuje dosiahnuť jedinečných vlastností hotového produktu. Zariadenie vákuovej fritézy NORMIT VFB umožňuje fritovať produkt do chrumkavého stavu pri teplote do 120 °C bez vzniku akrylamidu*. Fritovaný produkt neobsahuje karcinogénne látky a predstavuje zdravú alternatívu pre väčšinu snackov na trhu.
Voda sa odstráni v podmienkach vákua za veľmi krátky čas, okrem toho v podmienkach vákua olej nepreniká do uvoľnených pórov, úplné odstránenie oleja sa uskutočňuje pri zachovaní vákua, čo umožňuje znížiť obsah oleja v hotovom produkte do niekoľkých percent, zatiaľ čo pri tradičnom fritovaní pri atmosférickom tlaku môže obsah oleja dosiahnuť 30%.
V závislosti od produktu a jeho predvarenia (blanšírovanie, namáčanie, zamrazovanie) existuje možnosť získať produkty s rôznymi vlastnosťami – s viac alebo menej hustou štruktúrou (pufované snacky), viac chrumkavé alebo mäkšie s rôznou intenzitou farby a pod.
*Akrylamid je organická zlúčenina s nízkou molekulárnou hmotnosťou, vysoko rozpustná vo vode, ktorá vzniká z prirodzene sa vyskytujúcich zložiek asparagínu a cukrov v určitých potravinách pri príprave pri teplotách zvyčajne vyšších ako 120 °C a nízkej vlhkosti. Tvorí sa hlavne v pečených alebo vyprážaných potravinách bohatých na sacharidy, ktorých suroviny obsahujú jeho prekurzory, napríklad obilniny, zemiaky a kávové zrná.
Nastaviteľné parametre fritovacieho procesu
- Čas fritovania
- Teplota fritovania
- Tlak
Niektoré druhy produktov pred vákuovým fritovaním potrebujú prejsť doplnkovými procesmi, takými ako premývanie od škrobu, namáčanie, zamrazenie, avšak práve blanšírovanie je najčastejšie používané pred fritovaním alebo sušením.
Krátkodobé blanšírovanie v horúcej vode umožňuje významne zvýšiť úžitkové vlastnosti hotového produktu vďaka deaktivácii enzýmov. Zlepšuje sa vonkajší vzhľad produktu, získava jasnejšiu farbu, zintenzívňuje sa chuť a vôňa (nedochádza k ich ničeniu pri fritovaní).
Konštrukcia vákuovej fritézy NORMIT VFB pozostáva z nasledovných hlavných častí
- Blanšírovacia komora
- Vákuová fritovacia komora
- Systém ohrevu oleja
- Vákuový zásobník pre uchovávanie a nútené ochladzovanie oleja
- Vákuový systém odstraňovania oleja z produktu
- Systém tvorby vákua
- Systém filtrácie a cirkulácie oleja
- Otočné zdvíhacie zariadenie (voliteľné)
Konštrukcia vákuovej fritézy s blanšérom je kompaktná, všetky jednotky sú umiestnené na jednom ráme a nepotrebujú dodatočnú montáž a extra riadiaci panel.
Objem komory pre blanšírovanie zodpovedá objemu fritovacieho koša. Nie je nutné prekladanie (presýpanie z koša do koša). Produkt najprv prechádza blanšírovaním, potom po odtečení sa ponorí do fritovacej komory. Voliteľne môže byť vákuová fritéza vybavená otočným zdvihákom, ktorý umožňuje ľahko spustiť kôš s produktom do blanšírovacej komory, pototm zdvihnúť kôš pre odtečenie vody a následne preniesť a ponoriť ho do fritovacej komory.
Počas vákuového fritovania, sa nasledujúca várka produktu blanšíruje a odteká, čo umožňuje dosiahnuť polo-kontinuálny spôsob výroby.
Automatický systém riadenia
Proces vákuového fritovania /sušenia je dosť zložitý v postupnosti vykonávaných procesov, preto je zariadenie vákuovej fritézy / sušičky NORMIT VFB vybavené plne automatickým systémom riadenia s rozličnými receptúrami, čo minimalizuje nároky na operátora a eliminuje chyby spojené s ľudským faktorom.
Všetky vykonávané procesy sa zobrazujú na paneli operátora (vizualizácia procesu). Programovanie nových receptov sa realizuje pomocou intuitívneho rozhrania.
Typ |
VFB-20 |
VFB-50 |
VFB-100 |
VFB-350 |
Pracovný objem – objem jednej várky, v litroch |
20 |
50 |
100 |
350 |
Blanšírovacia komora |
Integrovaná na spoločnom ráme |
Oddelená |
||
Výkon – produktivita za hod |
Závisí od produktu a technologického režimu |
|||
Ohrev |
Elektrický, parný, plynový |
|||
Systém riadenia |
Plne automatizovaný |
|||
Chladič - chiller |
Zabudovaný / pripojený k externému zdroju |